La música

 

La música no es va posar fins el 1903. La va compondre Mn. Miquel Ferrer i Ramonatxo per a orquestra, cor i solistes. Posteriorment s’hi van anar afegint més parts corals i peces instrumentals per a l’obertura i els entreactes, composades sobre tot per Mn. Àngel Obiols, director musical de L’Estel durant més de 30 anys.

 

És una peça teatral escrita com a opereta o sarsuela. Per això la música és una de les parts cabdals de les representacions de l’Estel. Des del començament fins al final, la música dóna vida a tota la representació: l’inici dels quadres, el desenvolupament de l’acció, les diferents interpretacions de cada personatge, els efectes especials segons el contingut còmic, dramàtic, feliç, etc. de les escenes, i la conclusió dels actes. És una alternança entre música instrumental i vocal.

 

D’altra banda és una música molt ben composta, amb melodies ben boniques i característiques, adaptades als diferents moments de l’obra. No en va l’aprofiten moltes representacions semblants que es realitzen en el nostre país. Combina introduccions orquestrals, vuit solistes vocals (infantils i adults) que realitzen 22 intervencions, 23 intervencions corals per part de dimonis, àngels, pastores i pastors, així com diversos balls de les fúries dels inferns, de les verges del temple, de les pastores i pastors, i de la lluita entre el bé (Sant Miquel) i el mal (Satanàs).

 

Des dels seus inicis i fins l’any 1989 les interpretacions musicals eren en viu amb instrumentistes i cantants. Per raons econòmiques òbvies, les parts instrumentals i de cor es van enregistrar per part d’un grup d’antics escolans de Montserrat i de cantaires del Cor Ariadna. Així doncs des de l’any 1990 només les interpretacions dels actors solistes que tenen una part cantada es feien en directe. Des de l’any 2007 es va interpretar de nou amb tota la música en directe, amb orquestra i totes les parts corals cantades (dimonis, àngels, pastores i pastors), a més a més de les parts solistes, evidentment.