Breu història de les representacions. Els inicis

 
El Nadal de 1905 uns socis de l’Institut de Sant Josep (actual Centre Parroquial de Sarrià des del 1943), Josep Gallés, Ramon Martí i Josep Recasens, van veure l’obra “L’Estel de Natzaret” al Centre Instructiu i Moral de Gràcia. Els va agradar molt i van engrescar els altres socis a adaptar el teatre de l’Institut de Sant Josep per poder-lo representar a Sarrià. Mn. Aurelià Estany els va ajudar en la qüestió dramàtica. Josep Gallés va comprar la partitura musical per vint-i-cinc pessetes (0’15 euros).

 
1907-01-01 Facsímil  programa Estel

 
1 de gener de 1907. Primera representació a Sarrià. Tots els actors eren homes, fins i tot la Mare de Déu, representada per un noi que encara no havia canviat la veu i cantava com a veu blanca. En aquella estrena, entre els actors hi havia el futur gran poeta sarrianenc J.V. Foix. Les representacions es feien en el teatre del Centre Parroquial Sant Vicenç de Sarrià, que havia iniciat les seves activitats com a seu de L’Institut Sant Josep i l’Orfeó Sarrianenc, l’any 1896, i seguint l’exemple d’Amadeu Vives i Lluís Millet fundadors de l’Orfeó Català i promotors a la seva vegada d’un teatre per a la seva entitat, el Palau de la Música Catalana.

Tot i que d’aquells anys no en tenim gaire material, podeu veure, juntament amb el cartell de la primera representació que trobareu al final d’aquesta pàgina, aquestes dues fotografies: l’anunciació (Maria i Sant Gabriel) i els pastors al bosc (Jonàs i Mataties) amb en Benjamí. Estan fetes a l’entrada del teatre.

Imatge de complement