30 novembre 2013

Visita a Sant Pere de les Puel·les

Plàcid matí de dissabte. Baixada a Ciutat Vella, a la Barcelona antiga. Passejada pel seus carrers fins la plaça de Sant Pere, espai entranyable que guarda un bocí d’història.

Sant Pere de les Puel·les. Monestir femení consagrat el 945, destruït diverses vegades i reconstruït sempre de nou fins que les desamortitzacions del segle XIX forçaren les monges a abandonar-lo i traslladar-se a Sarrià, on encara resideixen. El conjunt fou finalment enderrocat, a excepció de l’església que es restaurà 1911. Incendiada un cop més durant la guerra civil, una nova restauració l’ha deixat en el seu aspecte actual.

Sarrià veu món ha visitat l’edifici que ens resta avui, seu d’una dinàmica parròquia al cor del barri de Sant Pere, a Ciutat Vella. Així hem conegut l’origen mil·lenari d’unes veïnes discretes de Sarrià, les benetes del carrer Anglí, la comunitat religiosa femenina en actiu més antiga de la ciutat.