10 març 2013

La ballada de sardanes de les dones compositores

Amb motiu del Dia de la Dona, la ballada de sardanes del mes de març ha estat ben especial. El programa ha estat format exclusivament per obres de dones compositores a les que s’ha realitzat un homenatge en la figura de dues d’elles: la veterana Montserrat Pujolar i la joveníssima Rosa Mari Ramírez. Totes dues van ser entrevistades per les responsables del programa Sarrienejant, de Ràdio Sarrià, que aviat podreu escoltar per aquesta emissora.

L’homenatge ha estat presidit per part de Montse Cantin, consellera del districte, qui ha obert l’acte amb unes paraules sobre l’encara necessària tasca de destacar les aportacions de les dones al món del treball i la cultura. L’acte ha continuat amb la lectura d’un poema per l’ocasió de Frederic Bou i el lliurament d’un obsequi per part del president de la Taula d’Entitats de Sarrià -entitat organitzadora de les ballades de sardanes-, Ricard Julià.

En les seus parlaments, ambdues compositores han agraït l’homenatge i, mentres Montserrat Pujolar ha volgut remarcar el gran canvi que ja s’ha produït en la valoració de la presència pública de les dones i la seva obra en el món de la cultura des dels inicis de la seva activitat musical, Rosa Mari Ramírez ha destacat la importància de l’ambient musical i sardanístic que ha viscut en el seu entorn com a factor decisiu per emprendre una trajectòria com a compositora. En aquest sentit, és significatiu que l’acompanyessin en aquest acte els membres de l’Associació de Colles Sardanistes Laietans, de la qual ella mateixa en forma part.